Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik


Svjetski Dan zaštite okoliša, Slikovnica Nizvodno Krkom

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, u suradnji sa OŠ Jurja Šižgorića, pod vodstvom mentorice Helene Šarić, održana je promocija slikovnice “Nizvodno Krkom”, na travnatoj površini ispred katedrale Sv. Jakova, pored kluba Azimuta. Šibenik je grad koji obiluje prirodnim znamenitostima, koje su opisane u slikovnici “Nizvodno Krkom”. Važno je raditi s djecom kako bih se od najmlađe dobi osvještavalo o važnosti zaštite okoliša. Hrana koju jedemo, zrak koji udišemo, voda koju pijemo i klima zbog koje je naš planet nastanjiv potječu iz prirode. Pa ipak, danas su iznimna vremena u kojima nam priroda šalje poruku: “Da bismo se brinuli o sebi, moramo voditi brigu o prirodi.”

Darivanje krvi srpanj

  Poštovane darivateljice i darivatelji krvi i svi koji to želite postati, pozivamo Vas na akcije darivanja krvi. Postanite članom najplemenitije obitelji, darujte krv.

              .

DDK ŠIBENIK: prostorije Gradskog društva Crvenog križa Šibenik

 • ● 12. srpnja 2021./ ponedjeljak/ od 9.00 – 14.00 sati

 

DDK PU Šibenik: prostorije restorana PU, u Mandalini

 • ● 13. srpnja 2021./ utorak/ od 9.00 – 11.00 sati

 

DDK Jurjevgrad iz Tribunja: prostorije Kulturnog centra Tribunj

 • ● 16. srpnja 2021./ petak/ od 9.00 – 11.00 sati

 

Pokažimo svoju solidarnost i veliko srce.

H v a l a!!!!

 

 

 

                                 

 

 

Eko radionica na plaži Banj

Dana 17. lipnja 2021. godine, na gradskoj plaži Banj u sklopu akcije Crveni križ u plavom okviru, održana je eko radionica, na temu Zaštita morskog okoliša u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Šibenik i to sa razredom 1. A OŠ Jurja Šižgorića sa učiteljicom Helenom Šarić.

Na radionici je bilo prisutno 19 učenika, zajedno sa učiteljicom Helenom Šarić, te djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Šibenik pod vodstvom koordinatora rada sa mladima, Antonijom Gregov Jukić.

Svatko od nas može doprinijeti čišćem morskom okolišu:

 • voditi računa gdje se baca otpad na kopnu (vjetrom i rijekama)
 • ponašati se odgovorno prema okolišu
 • iza sebe pokupiti otpad
 • ukoliko vidite da na plaži ima otpada pokupiti ga i odložiti na zato predviđeno mjesto

(to nije sramota i to je dužnost svih nas).

NE TREBA PROBLEME GURATI POD TEPIH!

ZAJEDNO MOŽEMO PUNO!

VODITI RAČUNA GDJE BACAMO OTPAD!

IZA SEBE PRIRODU OSTAVITI ČISTU!

NEKA U PRIRODI IZA NAS OSTANU SAMO NAŠE STOPE!

 

 

14. lipnja – Svjetski dan darivatelja krvi

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja. Cilj je podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima. Obilježavanje ovoga dana također je prilika za podsjećanje vlada i zdravstvenih tijela na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi.

Sigurna krv i krvni pripravci te njihova transfuzija ključni su u skrbi o stanovništvu i javnom zdravstvu. Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije. Nestašice krvi posebno su prisutne u zemljama u razvoju.

Kako bi se osiguralo da svi koji trebaju sigurnu krv imaju pristup njoj, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje koji redovito daju krv. Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije koja je bez presedana, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija.

Fokus ovogodišnje kampanje

Za 2021. godinu slogan Svjetskog dana darivatelja krvi bit će “Darujte krv, očuvajte život”. Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

Poseban fokus ovogodišnje kampanje bit će uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju dobrovoljnim, neplaćenim darivanjem krvi. Mladi ljudi čine veliki dio populacije u mnogim zemljama i uglavnom su puni idealizma, entuzijazma i kreativnosti.

Specifični ciljevi ovogodišnje kampanje su:
• zahvaliti se darivateljima krvi u svijetu i stvoriti širu svijest javnosti o potrebi redovitog, neplaćenog darivanja krvi;
• promovirati vrijednosti darivanja krvi u jačanju solidarnosti i socijalne kohezije u zajednici;
• ohrabriti mlade da prihvate humanitarni poziv na darivanje krvi i motiviraju druge da učine isto;
• slaviti potencijal mladih kao partnera u promicanju zdravlja.

Domaćin događanja Svjetskog dana darivatelja krvi 2021.

Italija će biti domaćin Svjetskog dana darivatelja krvi 2021. godine putem svojeg Nacionalnog centra za krv. Globalni događaj održat će se u Rimu 14. lipnja 2021. godine.

Zajedno za Svjetski dan darivatelja krvi

Vaše sudjelovanje i podrška pomoći će osigurati veći učinak obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi 2021. godine, odavanjem svjetskog priznanja darivateljima krvi za njihov spasonosan čin solidarnosti istovremeno naglašavajući važnost osiguravanja sigurne krvi i krvnih pripravaka kao ključnog elementa svakog zdravstvenog sustava. Sudjelovanje zainteresiranih partnera dobrodošlo je na svim razinama kako bi obilježavanje Svjetskog dana darivatelja krvi 2021. bilo uspješno u cijelome svijetu.

 

GDCK ŠIBENIK Svim darivateljima krvi  čestitamo njihov međunarodni dan te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi koja poboljšava zdravlje i spašava živote!

Darivanje krvi lipanj

Poštovane darivateljice i darivatelji krvi i svi koji to želite postati, pozivamo Vas na akcije darivanja krvi. Postanite članom najplemenitije obitelji, darujte krv.

              .

DDK ŠIBENIK: prostorije Gradskog društva Crvenog križa Šibenik

 • ● 7. lipnja 2021./ ponedjeljak/ od 9.00 – 14.00 sati

 

DDK Jurjevgrad iz Tribunja: prostorije Kulturnog centra Tribunj

 • ● 8. lipnja 2021./ utorak/ od 8.30 – 10.30 sati

 

DDK otoka Murtera: sportska dvorana OŠ Murterski škoji

 • ● 8. lipnja 2021./ utorak/ od 12.00 – 14.00 sati

 

DDK Zloselo iz Pirovca: prostorije DVD-a Pirovac

 • ● 12. lipnja 2021. /subota/ od 9.30 – 11.30 sati

 

 Pokažimo svoju solidarnost i veliko srce.

H v a l a!!!!

 

 

 

                                 

 

 

¨Milenijska fotografija¨ 40 godina dobrovoljnog darivanja krvi

Solidarnost na djelu