Ljudska krv je lijek koji se u ljudskoj povijesti najduže upotrebljava u liječenju bolesti i ozljeda.

Hrvatski Crveni križ utemeljitelj je i promotor darivanja krvi u Hrvatskoj. U organizaciji Crvenog križa 1953. godine provedena je prva organizirana akcija darivanja krvi po principu dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti. Danas je to najsigurniji i najprihvatljiviji način prikupljanja krvi za primatelja.

U sveopćoj populaciji, 80 % ljudi treba krv ili krvne pripravke. Krv ima složen sastav. Još nije poznato sve o krvi. Osim znanstvenog i medicinskog značenja, krv danas ima veliko gospodarstveno i strateško značenje stoga su darivatelji krvi nacionalno blago svake zemlje.

U Hrvatskoj transfuzijska djelatnost i Crveni križ provode zajedno i samostalno promidžbu i organiziraju akcije uzimanja krvi. Porijeklo krvi je isključivo ljudsko, ne može se sintetizirati, i rezerve su stoga ograničene. Jednom rječju, nemaju zamjene.

U transfuzijskoj medicini osnovne karike čine darivatelji krvi, bolesnici i djelatnici liječničke profesije i Crvenog križa.

Krvnih pripravaka i drugih lijekova od ljudske krvi nema dovoljno. Potrebni su stalno novi davatelji, kao što je potrebno zadržati i postojeće.

Na temelju potreba zdravstva Republike Hrvatske, dogovaraju se zaduženja o broju potrebnih doza krvi koje će se prikupiti u organizaciji Crvenog križa.

Svako društvo obvezno je izraditi KALENDAR AKCIJA: godišnji, tromjesečni, mjesečni i tjedni.Pri izradbi kalendara akcija važno je nastojati da broj uzetih doza krvi tijekom godine bude kontinuiran i što jednoličniji, bez velikih viškova ili nedostataka u pojedinim mjesecima. Posebno pažljivo moraju se planirati akcije u tijeku ljetnih mjeseci.Tijekom cijelog rada na planiranju akcija darivanja krvi nikada ne smijemo zaboraviti da:

KRV MORA ČEKATI BOLESNIKA, A NE OBRATNO!

Kao i sva društva Crvenog križa u Hrvatskoj i naše Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik organizira ove za život važne akcije. Od 1976. godine u Šibeniku se provode organizirane akcije darivanja krvi.To ne znači da se krv i prije nije darovala. Imali smo darivatelje koji su pojedinačno, samoinicijativno darivali svoju krv ali je vrlo važno bilo organizirati akcije sa što većim brojem ljudi. Začetnici su bili; klub DDK Remontnog brodogradilišta i klub DDK Vodice. Nastavak je uslijedio osnivanjem kluba DDK TLM-a., DDK Jurjevgrada iz Tribunja,DDK TEF-a, DDK ATP-a i mnogih drugih. Broj darovanih doza krvi se svake godine povećava, ali moramo kazati da krvi uvijek nedostaje. Naše Društvo ulaže velike napore za ostvarivanjem potrebitih doza krvi. Da bi se ojačao rad na terenu, potrebno je pridobiti što više novih darivatelja, posebice u srednjim školama, fakultetima. Također ćemo ustrajati povećanju broja žena kao darivateljica.

Povodom Dana darivatelja krvi, 25. listopada, organizira se prigodna svečanost na kojoj se za jubilarne darivatelje dodjeljuju priznanja Hrvatskog Crvenog križa.

Darivatelji krvi imaju i određene povlastice; oslobođenje plaćanja participacije

(žene: 26 davanja i muškarci: 36 davanja krvi).

¨Milenijska fotografija¨ 40 godina dobrovoljnog darivanja krvi

Solidarnost na djelu